Wednesday, March 24, 2010

Dah ada isi ke belum?

I had conversation with old friend, asking if ‘I dah berisi ke belum’, okay fine, accepted question for me, sebab dah kahwin kan. My answer simple, ‘bagi lah honeymoon lame sikitttt’

But lepas-lepas tu dia agak provoke me, with all questions, jangan planning, nanti tak dapat anak langsung, first child biar je cepat, anak melengkapkan keluarga and yada yada

I takdelah terasa or ape, it just, do you know me well enough? Untuk membebel sebegitu panjang. Okay bukan lah untuk I je, untuk anyone pon, nak tanye dah berisi tue, okay lg, but takyah lah sampai macam tue sekali kan.

Okay, orang tak perlu judge other people at all. Their choice to have children lambat or cepat or sometimes they don't want children at all. Selagi tak jatuh hukumnya haram, biarlah orang nak buat apa, p la jage diri sendiri and family sendiri.

Apepe pon, it’s people choices, to have, or not, lambat or cepat and rezeki tue datang dari Allah juga ;)

We more than happy bila berdua macam nie, bagi honeymooooooonnnnn dulu ;p ;p ehyyy baru nak 3 bulan kahwin kan? ;) dah ade issue kah? I bet, bila balik Msia lagi ramai dok tanye! ;p ;p (lagi-lagi kalau balik raya nanti kan ;p senyum je lah)

Wahhhh, jarang blog I ada issue2 macam ni kan? ;p  (Hopefully takde orang terasa ye!)

15 comments:

  1. baru tiga bulan kawin.. :-) masih honeymoon tu... kenapa lah dorang sibuk nak tanya n bagi ceramah kan...
    imagine i yang dah setahun kawin ni... selalu sangat orang tanya... sometimes dorang tanya tanpa berfikir, siapa yang tak mahu anak kan.. tapi rezeki setiap orang bukan sama.. ada yang cepat ada yang lambat...
    kalau orang tanya i jawab belum rezeki lagi, but i dont mind, i suka berdua dengan husband, infact rasa tak puas lagi, at least skrg boleh ikut husband ke mana2... :)
    hehehe...
    dorang pun diam... :-D

    ReplyDelete
  2. nadia..i also planning utk setahun.mmg niat nk enjoy puas2 dgn husband ber2.i duduk sini ni mmg dah lali la kena tanya family n frens.luckily mak i mmg faham.

    u buat bodoh je.nnt bila u dah anak diorg akan tanya..bila nk dapat adik pulakk??u knw typical ppl kita kan :)

    ReplyDelete
  3. yes Nadia, setuju sangat..as for me dah 2 tahun lebih tp rezeki belum ada...apapun, enjoy dulu lah....ada rezeki tak kemanakan...

    ReplyDelete
  4. Salam Sis ...

    Mmg macam tu, bila belum kahwin, people will ask bila nak kahwin, once you married orang akan tanya, bila lagi ?
    When I conceived our 1st child, it was like after 1++ year of marriage. Then they kept their mouth shut. I've been thru that kind of situation, me & hubby were really underpressure and sometimes pissed off.
    Anyway, bersabar and enjoy having one another !!!

    ReplyDelete
  5. hi nadia,

    yeah agree with all above...i ade cousin almost 1 year kawin tp still xde anak bukan diorng x cuba diorng cuba but belum rezeki kan...and ppl keep asking...and sometime yg tnye tu the same ppl...i ade kat sblh plak tu.... i yang panas nak menjawab...paling kesian isteri die balik umah menangis and suami nya susah hati tgk isteri die tension and he warned ppl jgn tnya tanya lagi...as for me senang je...buat bodo pekak je ...mana ade hukum kan klu xde anak...untuk penyeri rumah tangga and penyambung warisan je kan...klu baru 3 month kawin tu normal la kan bagila enjoy dgn hubby dlu...

    i plak pregnent dlm 4 month after married x sempat enjoy ihikk... skrg dah 1year++ and org tnye bila nak no 2 ???typical malaysian.. mm i jwab nnt la dlu nak enjoy dgn the 1st one and hubby dlu...and kalau tak bersedia baik jngan kan???

    ReplyDelete
  6. uik byk plak komen ko ekk...aku pun ade gak yg tanye ...ngan skumber aku jawap..kalau la aku leh buat anak tu sok aku masuk kan dlm oerut aku...ni semua kerja allah...lambat atau lambat tu rezeki..bukan kerja kita...ape yg penting sabo berusaha..tapi mcm ko lain kes ko mmg nak honey moon dulu kan...aku plak nak baby da...sile lihat umo aku yg makin meningkat ini..tatottttt...ehh jap aku pun nak wat isu ni gak..tapi lum ade masa...hehehehe

    ReplyDelete
  7. imagine lah i yg kawen 3 yrs++ baru nak berbaby nie kan ;p,mmg kitorang dah lali,tapi kadang2 geram jugak,nasib baik my mak selalu jawabkan hihi.bila dah preggy nie,ade pulak mulut yg ckp me and hubby nie susah nak dpt baby,after 3 yrs baru ade,pulak dah ish ish.Ape2 lah.Funny how people assume they know our reasons kan?

    ReplyDelete
  8. salam...
    tsk tsk..
    im married for almost 3yrs now, tp still xde rezki as we are weekend husband and wife.. tsk tsk.....
    erm..
    sy penah jugak kene mcm ni..pedey je ati..
    the phase she said to me (indirectly) but purak2 talking to her daughter
    " em..adik da ade blom setahun umi n abi kawen kan"
    derh... n now she said to me that her are indirectly pregnant (what am i saying).. yela..
    say.. "smlm die tdo ats perot akk, ngah ckp ngan adik die dlm perot la 2 sblm tdo " and with that eyes glaze..yes.. she is married for a yr and not quarter yet, but... you know.the words pin me.
    it put a pain in my heart...
    :'( of kos every married people want at least a child, but its not other matter, it's ours...
    muaaa!!

    ReplyDelete
  9. Dear Nadia,

    I'm going through the same thing you are, I baru 10 months kahwen..dah ramai asik tanya bila nak ngandung, even soalan "dah muntah-muntah ke?"..eww..which I think soooo private. All the questions above I dah pernah dengar, tapi selalunya, I senyum ckp blom ada rezeki..mmg blom ada rezeki pon..:), but I know sometimes dah kerap sangat jadi pressure..

    ReplyDelete
  10. i dulu pun kene tembak dgn soalan yg sama..lg lah kalau dgn makcik2 laser tuh... harus diriku memendam rasa saje menangis dlm hati...hati panas okeh... rezeki tu dr Allah... lambat ke cepat ke biarlah DIA yg tentukan.. kenapalah org lain nk sibok????semua org pun nak anak... siapa yg takmo anak kan? sabar je lah nad... nnt kalo dorang dh penat bercakap, berhenti lah tu..yg penting kita JGN TENSION kay? cheers!!! :))

    ReplyDelete
  11. hai nadia..
    me too...akak pun dah 3 tahun kawen..tapi still berdua lagi...masa tahun pertama kawen memang tention sgt rasa sbb orang dok bertanya then compare kita dengan orang2 lain yg kawen lepas kita dan dah mengandung...terasa jugak la..lama2 dah terbiasa..

    tapi tak suka sangat kalau time festival ke yg u kena face dengan sedara2 dan bertanya pasal menda yang sama...

    akak pernah terasa dengan my own kakak ipar sebab she said to our relative blah mertua akak..yg we all ni tak puas lagi berjoli sbb tu la tak nak anak...how come she can said that...akak time tu memang nak menjawab je rasa..tapi pk malas nak tunjuk perangai..

    ReplyDelete
  12. hi nadia, first time tinggal komen :)

    cerita2 mcmni mmg sgt sensasi dan org sllu nak ambik tau. yg tua2 tu kalau dah tau kita ni tak preggers lagi, rajin laaaa tiap2 kali jumpa tu tanya,n nak bagi tips cepat mengandung.

    like me almost 3yrs takde rezeki lagi,terpaksa lah lali dgn ckp2 org tu. kadang2 bagi tips tu nak marah ada, nak gelak pun ada. yg paling baru, ada org siap kirim tips dgn my MIL suruh i pakai baju mengandung pompuan yg dah mengandung buat tido.

    i was like oh pleeeassee... i'm not desperate ok. baik2 laki aku nak kat aku terus tanak bila tgk aku pakai baju pompuan lain.

    maaf, perkara masih fresh, maka emo. hehe

    takpe jgn risau, ppl will shut their mouth eventually :D

    ReplyDelete
  13. huhu nadia.. i pun kena macam tu jugak first few months kawen aritu.. orang tanye "dah ade isi ker.." huhu... but now that i'm pregnant ade pulak statement kuar.. "aik.. cepatnye.."
    There was 1 fren of my hubby, mmg tak syg mulut.. "ko buat ape ade anak awal2.. patut tahun lepas raye sorang, raye tahun ni duorang, next year baru 3 orang..."
    Aduh.. kesimpulannye.. we can't please everybody.. hehehe... pedulikkan cakap orang...
    Baik u enjoy honeymooning 2 orang dulu kan... =D

    ReplyDelete
  14. hi nadia, normal lah org kita, dah tunang, tanya bila nak kahwin, dah kahwin tanye dah berisi engko? lagi2 the elder folks. Dah anak 1, baru 2 or 3 bulan, tanye cuba lagi satu. Haizzz..tak habis2..i had to endure 2 years of people asking same question over and over. Skarang, dah 2 anak pompuan, people ask me to try for a boy. Like whatever..rezeki comes when HE knows you are ready. Just enjoy the honeymoon *winks*. I know i did.

    ReplyDelete
  15. Sebelum kawen 'Bila nak kawen ni. Umur makin lanjut.'
    Lepas kawen 'Bila nak ada baby ni?'
    Lepas anak no 1 'Bila nak dapat adik ni?'
    Lepas dah anak 2 boys mcm Fin plak 'Bila nak dapat girl ni?'

    So never ending story! Just endure it =)

    ReplyDelete