Thursday, March 18, 2010

What to cook?

Betul,

I malas nak masak! Dulu masa kecik2 gatal je nak masak kan, ape je yang ibu buat kat dapur, mesti laaa nak buat jugak! Bila dah besar, malasnya yang amatttttt.

Tahun lepas, hah boleh kira berapa kali I masak, tak lebih 10 jari :D everytime my mom asked me to cook, the same reason ‘kami balik rumah sebab nak rasa makanan ibu lahhh ;p air tangan ibu sape lah boleh lawan’ So ended up, my mom masak. (Aihhh rindu pula ibu saya masakkkkkkk)

Dah kahwin, harus lah pulak kan! ;p bila you jadi domestic goddess ni kan ;p tapi, masak sekali sehari je, just cook for dinner. Azli tak balik lunch, so for his lunch box, benda simple, tuna sandwich, omelette, roti, plus with fruits. kalau terajin barulah nasi goreng, or mee goreng (only applied if ada benda terlebih dari semalam ;p so sebulan sekali dua sahaja) One reason, takmau dia membesar jadi sehat dan lebih buncits (kih kih, patut lebih risau diri sendiri ;p)

Conclusionnye,

I dah okay lah sikit masak. Sesiapa yang baru nak kahwin tu, takyah risau2, automatically you will know how to cook, bila tiap2 hari practice. :D Cuma, I dah out of ideas, nak masak apeeee, dah lah tau sikit ;p Everyday, the same question, What to cook for dinner today? running out of idea. But, staying oversea, definitely you will know how to cook, sebab susahnye nak tapau kan, I miss drive thru KFC, McD, Burger King. ;( buat apa nak drive thru kat sini if u can only buy Fish Burger kan? ;p cis.

Baking, I seriously malas! ;p belum lagi tiba masanya, it just, beli je dah murah, the hassle of baking tu... nanti la bila ada toddler, boleh main masak2 sama-sama ;p

4 comments:

  1. Good to hear that. Cuma my experience yg dok perantauan ni, I kurang terer masak masakan tradisional Melayu. Kalau western food, boleh tahan la. Ye la, bila balik kg mertua or masak lauk pauk utk sedara mara, kurang umph sikit. Dok oversea kan asyik kurang bahan aje, so makan apa pun sedap. Akibatnya bila masak utk tamu bila balik Malaysia... huhu...

    ReplyDelete
  2. nodie, nnti ada toddler, lgi u tak smpt masak.sbb penat dia berganda2 dr now ni..

    baik u explore2 now :D

    ReplyDelete
  3. just google babe! u'll be surprise that it will actually turn out good! :D

    ReplyDelete
  4. Liyana: betul2, i pon tak rase i masak umpppp, ahaha baru je belajar kan, tapi boleh lah mkn :p bab tamu kat msia tue, selagi i belum ade rumah sendiri kat msia, serah pada my mom je la ;p

    okinokiyo: betul la juge kan, lasak dia bukan mainnn ;p (but i think, itu just my reason takmau baking! ;p ;p i thinkkkkkkkk)

    Verde: aiy aiy! betul2 google save my marriage! boleh mcm tue? ;p

    ReplyDelete